torstai 23. lokakuuta 2008

Käänteentekevää taivuttelua

Yksi pelottavimmista jutuista kitaranrakennuksessa (yläasteen puukässäpohjalta) on ohueksi höylättyjen sivujen taivuttaminen muotoonsa. Tarvitaan vettä, kuumaa rautaa, tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja taitoa. Vettä pesusoikkoon sain kraanasta ja kuuman taivutusraudan pyysin syyslomalainaan kurssin vetäjältä Raunolta. Puuttuvaa tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja taitoa yritin korvata voimalla ja nopeudella...

Kun kuuma vesihöyry kulkee puun läpi, se ihme ja kumma kyllä nöyrtyy ja taipuu. Etukäteen merkkasin lautoihin, mikä puoli on sisä- ja mikä ulkopuoli sekä sen, kumpi reuna liimataan kanteen, kumpi pohjaan. Lisäksi merkkasin suunnilleen mutkien pohjukat tietääkseni, mistä kohtaa sivua väännetään mihinkin suuntaan. Edellisestä kerrasta viisastuneena en tällä kertaa lyhentänyt sivuja lainkaan ennen taivutusta. On helpompi myöhemmin lyhentää liian pitkiä sivuja kuin yrittää liimata kasaan kitaraa liian lyhyistä pätkistä.

Ensin puuta liotetaan hetki vedessä, sen jälkeen taivutetaan, verrataan kitaran ääriviivaan, taivutetaan lisää, verrataan, taivutetaan, verrataan, taivutetaan takaisin, verrataan jne, kunnes lopputulos tyydyttää tai taivuttaja taipuu ja luovuttaa. Lopuksi tuotos jätetään muottiin kuivumaan ja asettumaan muutamaksi vuorokaudeksi. Asettumisen jälkeen katson, tarvitaanko vielä lisätaivuttelua vai onko entinen suora lauta omaksunut uuden identiteettinsä kitaran osana.

Taivutus meni kohtuullisen hyvin. Etukäteen oli jo tiedossa, että tässä kohdassa kauneudesta joutuu maksamaan veron. Mahongin kaunis loimu tarkoittaa tiukemmissa mutkissa lohkeilua, kun loimun takia lyhyet syyt eivät taivu muiden mukana vaan jäävät törröttämään suorina. Mitään katkeamista tai muuta vakavaa ei onneksi tapahtunut. Muutaman pahimman lohkeaman liimasin ja loput saa kauniiksi hiomapaperilla. Myöhemmässä vaiheessa liimaan vielä sivuihin (kopan sisäpuolelle) pienet tukirimat estämään suuria lohkeiluja keikkaelämän kurimuksessa.

Kuvat taitavat olla taas käänteissä järjestyksessä. Viimeisessä kuvassa kuitenkin taipuneet ja käännytetyt sivut istuvat nöyrästi muotissa.


Ei kommentteja: