perjantai 10. lokakuuta 2008

Taustatöitä

Viikon aikana olen silloin tällöin ehtinyt vähän edistämään projektia selkäpuolelta. Tässä vaiheessa 10 minuuttia silloin tällöin ja tunti illalla vie työtä hienosti eteenpäin. Ensin sahasin lehtisahalla pohjan ja kannen suunnilleen muotoonsa (onnistuin pysyttelemään ääriviivan ULKOPUOLELLA). Seuraavaksi liimasin pohjan keskisauman vahvikkeeksi kannen ylijäämistä sahatun poikkisyisen kaistaleen kuusta. Sitten sahasin vahvikkeeseen 8mm urat pohjarimoja varten tieteellisen välimatkan päähän toisistaan tietysti (505mm/5=...)

Vaikka akustista kitaraa kutsutaan usein amerikan kielellä nimellä "flat top guitar", sen paremmin kansi kuin pohjakaan ei ole "flat". Sekä kansi- että pohjarimat on siksi höylättävä pohjastaan kaareviksi. Tällainen "holvaus" paitsi tekee rakenteesta kestävämmän kolhuja ja painetta vastaan, myös pyrkii eliminoimaan vahvojen "seisovien aaltojen" eli tietyllä korkeudella resonoivien susiäänien syntymisen. Kun Kitaran sisällä ei ole yhtään vastakkaista ihan suoraa pintaa, ääniaallot etenevät juohevammin kopassa. Kai. Toivottavasti.

Kannen pitkiin rimoihin tulee n. 3,5mm kallistus ja pohjan rimoihin peräti 6mm. Kallistuksen höylääminen luonnistui yllättävän helposti hienolla ja painavalla kirpparihöylälläni. Kun rimat on liimattu kiinni pohjaan, niitä vielä muotoillaan pikkuhöylällä ja taltalla. Pohjan mahonki tuntuu aika raskaalta ja jäykältä, ja siksi ohensin rimoja kohtuullisen rohkeasti, vaikka oppikirjat eivät sellaiseen juuri kannustakaan. Yhdestä hienosta kitarakuvasta kuitenkin näin, että sellainenkin on mahdollista. Kaikkeahan pitää kokeilla paitsi kansantanhuja...

Niin, muotinkin sain tiistaina värkättyä, tällä kertaa kunnon vanerista (no ei ehkä ihan "kunnon", mutta kuitenkin yllättävänkin hyvää tavaraa kaatopaikalta löytyneeksi). Siitä kuvia myöhemmissä vaiheissa, kun taistelu sivujen taivutuksen kanssa alkaa, kenties jo ensi viikolla.

Ihmettelen sitä, että melkein kaikki alkaa olla kokoonpanoa vaille valmista. Toisaalta, mitäpä muuta soitinrakennus onkaan, kuin kokoonpanoa. 

Ei kommentteja: