lauantai 15. marraskuuta 2008

Kaula kiinni ja menoksi
Tämän viikon kitaraprojektina on iltaisin ollut kaulan kiinnitystä. Tiistaina jyrsin jigin ja yläjyrsimen avulla koppaan kolon, johon kaulan kanta on sitten pitänyt iltapuhteilla sovitella. Tässä vaiheessa tarvitaan tarkkuutta, sillä kaula voi vinksottaa niin moneen väärään suuntaan. Oikea kulma pitäisi syntyä toisaalta suhteessa kitaran keskiviivaan (90° ettei kaula edestä katsottuna kallistu vasemmalle tai oikealle) ja toisaalta suhteessa kanteen (kannen kaarevuudesta johtuen 92° että kielet eivät jää liian korkealle eivätkä matalalle). Näiden kulmien lisäksi on koko ajan tarkkailtava kaulan kantaa, että kaulan ja kopan välisestä saumasta tulee tiukka ja siisti. Jos otat vähän liikaa toiselta puolelta, sauma irvistää ja kaula on vinossa. Jos korjaat vähän liikaa toiselta puolelta, vinksotus siirtyy siihen suuntaan. Tällä hetkellä, tuntikausien hikoilemisen ja hinkkaamisen jälkeen kaikki kulmat näyttävät suhteellisen oikeilta. Pientä hienosäätöä tarvitaan vielä sitten, kun kaula on otelaudan liimaamisen jälkeen saatu lopulliseen muotoonsa.

Kaula kiinnitetään huonekaluja koonneille tutuilla tappimuttereilla ja kuusiokoloruuveilla. Sopivan mittaiset 45mm ruuvit piti lainata työhuoneen nojatuolista. Kaulaklossiin porasin reiät ruuveille ja kolmannen kaularaudan säätömutterille. Kaularaudan uraan sujautin hieman Sikaflexia mahdollisia räminöitä estämään. Kaikki alkaa olla valmista otelaudan liimausta varten.

Jyrsinvuoroa odotellessa porasin tiistaina lapaan reiät virityskoneistolle - kuvissa Groverin StaTite 18:1  koneistot (jotka ovat muuten harvinainen poikkeus: hyvät ja halvat) ovat jo paikoillaan noin niin kuin kokeilumielessä. Alimpia tappeja saatan joutua himpun verran siirtämään, että kielet mahtuvat kulkemaan satulaan ongelmitta. Pitäisi aina ajatella ensin ja toimia vasta sitten. Oppia ikä kaikki...

Näyttää siltä, että tämä projekti jää hetkiseksi tauolle. Perhe on kasvamassa viimeistään maanantaina uudella jäsenellä. Pelkään pahoin, että isyysvapaata ei myönnetä pelkästään soitinrakennuksen tarpeisiin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varoitan kaikkia, Jannen työhuoneessa vierailijoita, istumasta nojatuoliin! Voi olla, että talon muutkin huonekalut alkavat olla heikkokuntoisia, kun joistain on lainattu ruuveja ja joistain puuta...

Janne Koskela kirjoitti...

Heh, korvasin kyllä ruuvit niillä 40-millisillä, jotka oli alun perin ostettu kaulan kiinnitykseen. Ei hätää siis!