keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Satulointia ja tallausta

Aivan alkuun verryttelyksi kielenhuoltoa. Minua kovasti harmittaa joskus, esim. Thomann-kaupan verkkosivuja lukiessa se tapa, miten englanninkielisiä kitaratermejä käännellään suomeksi miten sattuu. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka talla, enklanniksi bridge (se korttipeli?). Kuka on se suomentaja, joka kääntää: "silta ebenholzia", kun voisi ja pitäisi puhua ebenpuisesta tallasta? Silta? Siis haloo! Olkoon tämä puolivirallinen rikosilmoitus kansainväliselle kielipoliisille rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tänään oli syyskauden viimeinen kurssi-ilta. Tai oikeastaan kai eilen, kun ehti vuorokausi vaihtumaan junioria kannellessa (hän nimittäin Anssi Kelan tavoin "nukkuu päivät ja valvoo yöt" vaikka mistään biisinkirjoittamisesta ei vielä ole viitteitä). Joka tapauksessa viimeinen kurssi-ilta saattoi syyslukukauden arvoiseensa päätökseen, kun sain tallan (bridge) muotoiltua, jyrsittyä ja porattua. Näin hiontaa vaille valmiinakin voi sanoa, että siitä tuli tosi nätti. Malliksi otin Santa Cruzin tallan muodon ja ajattelin, etten osaa enkä viitsi keksiä pyörää uudelleen. Yläjyrsimellä vetäisin uran tallan luulle, pylväsporakoneella sohaisin reiät kielille kulkea ja nauhahiomakoneella (joka on edelleenkin ihan älyttömän kätevä laite: jos joku laite pitäisi ostaa kotiin, se olisi kunnollinen nauhahiomakone) sutaisin tallalle muodon. Käsin hiomalla teen sitten lopullisen muodon jonakin kauniina päivänä. Myös tallan pohja pitää muotoilla, että se sopii kaarevaan kanteen. 
Hyvin varustetusta luokasta ei valitettavasti löytynyt senkkiä/senkkausterää/upotustyökalua/sitä jännää vempainta jolla isonnetaan koloja, joten kielitappien upotukset piti jättää tuonnemmaksi.

Viikonlopun aikana sain myös luisen satulan (englanniksi pähkinä eli nut) muotoiltua ja sovitettua paikalleen otelaudan alkupäähän. Sekä satula että tallan luu ovat valkaisematonta lehmän luuta. Hassua muuten tämä kieli. Amerikkalaisen kitarassa satula on nut, talla onbridge ja tallan luu on saddle. Ei kai ole ihme, että sekaannuksia syntyy. Jospa saisin kuitenkin käytännössä pidettyä osat oikeilla paikoillaan, nimistä välittämättä...

Eipä tässä sitten muuta. Loppuhionnat ja pintaa käsittelemään. Niin, jonkinlaista koristeupotusta olen suunnitellut. Katsotaan nyt, tuleeko siitä mitään.


2 kommenttia:

Komisario J. Valtava kirjoitti...

Kielipoliisista päivää. Sitä me vaan täällä toimistossa katsottiin porukalla että onko se tuo talla vähän epäsymmetrinen?!

Janne Koskela kirjoitti...

Päivää. Tämähän kävi äkkiä. Jos tallan epäsymmetrisyydellä tarkoitetaan sitä, että tallan luun ura on vinossa, niin pitääkin olla. Herrat ja rouvat komisariot voivat olla turvallisin mielin. Jos taas tarkoitetaan sitä, että tallan "siivet" eivät ole suorakulmaiset, niinkin pitää olla. Jopa tallan pohjakin on vino. Ainut suora reuna on se reuna, joka valmiissa kitarassa on lähinnä kaikuaukkoa. Niin pitääkin olla.