lauantai 20. syyskuuta 2008

Halavat ja hyvät - käsityökaluista


Askartelin hieman työhuoneessa vapaapäivän ratoksi. Kaulaa, kun ei muitakaan puita vielä ole... Siihen, missä kitaran kaula otelautoineen loppuu ja lapa (johon kielet kiinnitetään) alkaa, aion askarrella perinteisen timanttileikkauksen.  Se saattaa ehkä tehdä lavasta hieman tukevamman. Tai sitten se vain näyttää kivalta (onnistuessaan). Sen esitöitä puuhailin puukon ja taltan kanssa. Yhdessä kuvista on Santa Cruz Guitar Companyn näkemys "timantista". Ameerikanihmeen kaulaa saattaa ainakin harjaantumattomalla silmällä olla melko vaikea erottaa valmisteilla olevasta kotimaisesta. Vinkki: Santa Cruzissa on jo virityskoneistot paikallaan.

Käsityökaluista tykkään  eniten  puukosta, ja taltoista ja siklistä, tässä järjestyksessä. Kaikilla näillä saa kaunista veistettyä pintaa ja kahdella edellisellä erityisesti saa aikaan hienojakin muotoja. Höylätkin ovat ihan käyttökelpoisia, mutta yleensä minun käsissäni repivät, ottavat väärästä paikasta liikaa puuta ja sutivat suoratkin pinnat moneen suuntaan vinoiksi. (Vian TÄYTYY olla höylissä, ei höylääjässä)

Millaisia työkaluja kotitarveharrastelijarakentajan sitten kannattaa hankkia? Tietysti halpoja ja hyviä! Minulla on käytössä molempia. Ensin ostin pari edullista höylää, sitten pari laadukasta. Toinen laadukkaista (ruotsalaista laatua) löytyi tänään kirppareita kierrellessä vieläpä edullisesti! Talttasarja (Lidlistä!) ei ollut älyttömän kallis, mutta toimii ja teroittuu tosi hyvin. Sahoja on kertynyt muutamia erilaisia, ja alelaareja olen kolunnut erityisesti liimauspuristimien perässä. 

Santa Cruz on muuten ollut hyvinkin laadukas eikä ollenkaan halpa kitara. Silti se on viimeisen vuoden aikana kehittänyt itselleen vakavan vaivan. Talla irtoaa kannesta hiljalleen. Laitoin sähköpostia tehtaalle. Lupasivat ilmaiseksi korjata kunhan vaan lähetän kitaran laukkuineen Kaliforniaan... Sekään ei taida olla ihan ilmaista, mutta sanontahan kuuluukin: Jos haluaa halvan ja hyvän, pitää ostaa kaksi.

Ei kommentteja: