perjantai 5. syyskuuta 2008

KaulailuaLoppuviikko kuluu yleensä tehokkaasti saarnaa valmistellessa. Harrastukset eivät ole siis juuri päässeet etenemään. Vähän kuitenkin. 
Eilen myöhäisillasta piirtelin kaulalautoihin kaulan sivuprofiilit, jotta tiistaina olisi sitten vannesahalle töitä. (kuvassa myös pahvinen malli) Kovasti toivon, että koko projektin aikana ei tulisi kirveelle töitä... 
Ehtiessäni olen murehtinut, mistä tummasta puusta laitan muutaman millin viilut kaulan mahonkisiivujen väliin vahvikkeeksi, koristeeksi ja ennen kaikkea levikkeeksi. Tänään löysin Oulusta erikoispuusepän, jolla on varastossa pähkinäpuuta lankkuna. Ehkäpä sieltä tärppää ensi viikolla.

Vähän erikoisempia puita (siis muuta kuin koivua tai mäntyä) on tosi vaikea a) löytää, b) löytää sopivassa koossa (puolen metrin kertaluonteiseen tarpeeseen en millään viitsisi ostaa kahta ja puolta metriä), c) löytää sopivassa koossa sopivalla hinnalla. Sen kolmimetrisen lankun saisi toki tilattua Turusta tai Lahdesta parilla sadalla rahteineen, mutta: kiitos ei kiitos.

Päätin tosiaan tehdä kaulasta viisiosaisen (5-piece). Toisin sanoen kaula liimataan kasaan kolmesta mahonkisesta ja parista pähkinäpuisesta "sivuprofiilista". Tällainen pitkittäissaumainen laminoitu kaula on melko paljon työläämpi tehdä kuin suorasta laudasta poikittaissaumaisella jatkoliitoksella, mutta isot pojat sanovat, että sen pitäisi olla kestävämpi ja vakaampi, kun kaikki puun syyrakenteet eivät kulje kaulassa samaan suuntaan. Hyvin tehty liimasauma on aina vahvempi kuin sitä ympäröivä puu. Kai. 

Kolmas, kallein ja epäekologisin tapa olisi ottaa ISO pölkky ja sahata koko kaula siitä suuresta hukkapuumäärästä välittämättä. Tällä hetkellä olen tietysti täysin vakuuttunut, että tämä minun valitsemani laminoinnin tie on kaikkein paras ja autuaallisin... Näin saan yhdestä kohtuullisen kokoisesta lankusta melko järkevällä hinnalla KAKSI kaulaa pienellä hukkaprosentilla.

Mitäkö teen kahdella kaulalla? Vaimo kyseli samaa tänään autossa. Ohitin kysymyksen tyynesti ja viileästi, melkein huomaamatta. "Katsotaan nyt sitten..." 

(Valistuneet lukijat tietävät toki, että kahdesta kaulasta tehdään tietysti KAKSI KITARAA! Kuka nyt jättäisi hyvän kaulan tyhjän pantiksi nurkkaan pölyttymään? No, aika näyttää.)

1 kommentti:

Huovinen kirjoitti...

Mahtava asenne, aamen! Kaksi kaulaa (ja kitaraa) on aina parempi kuin yksi! Ja sitten vielä pari... :-D