lauantai 6. syyskuuta 2008

Palijo maksaa?

Tuleeko itse rakennettu kitara halvemmaksi kuin kaupasta ostettu? Kyllä ja ei. Kaupasta saa nimittäin kitaroita tosi monessa hintaluokassa. Perusperiaatteena on, että mitä enemmän soittimessa on käytetty kokopuita (vs. synteettiset materiaalit, laminaatit ja vanerit) ja toisaalta mitä enemmän työ on tehty käsin, sitä kalliimpi se on ostaa. Hinta kallistuu myös valmistusmaan mukaan idästä länteen tultaessa. Kaukoidässä työvoima on halpaa ja oppivaisia käsityöläisiä joka oksalla koulutettavaksi. Lännessä (Eurooppa, Pohjois-Amerikka) työvoima on kallista ja käden taitajat harvassa ja perinteisesti korkeassa arvossa. 


Mitä rahalla sitten saa kaupasta? Sillä ainakin pitäisi saada laatua niin materiaaleissa kuin työn huolellisuudessa ja yksityiskohdissa. Muutamalla satasella saa jo kaukoidän kokopuukantisen soittimen, jonka ääni ei ole ollenkaan huono, kun sattuu osumaan oikean yksilön kohdalle. Viidellä sadalla saa kiinassa rakennetun kitaran, jossa kannen lisäksi myös sivut ja pohja on kokopuuta (kokopuut resonoivat yleisesti ottaen paremin kuin laminaatit). Tuhannella eurolla alkaa saada jo edullisen amerikkalaisen, jossa ainakin kansi on kokopuuta, 1200-1500€:lla päästään jo kokopuisen eurooppalaisen tai amerikkalaisen tehdaskitaran kaulaan kiinni. Parista tonnista alkaa esim. Martin-kitaroissa “Standard Series”, jossa materiaaleista, rakenteista tai ulkonäköseikoista (esim kiiltävä lakkapinta vs. edullisempi satiinilakka) ei ole enää tingitty kustannustehokkuuden nimissä. Kolmesta tonnista ylöspäin saa pienemmän rakentamon perussoittimen tai tehdaskitaroissa ainakin visuaalisesti parempilaatuisia ja eksoottisempia puita, laadukkaampia virityskoneistoja (Waverly on alan klassikko), hienompia koristelistoja ja rosetteja - yleisesti ottaen enemmän korkealaatuista käsityötä sekä silmän- ja korvaniloa. Martinin huippumalli versiosta riippuen taitaa maksaa 4500-6000€.


Suomessa yksityisten oikeitten kitaraseppien perusmallien hinnastot alkavat jostakin 2500€ paikkeilta, eikä varsinaista hintakattoa taida ollakaan. Ammattilaiselta soitinrakentajalta saa persoonallista designia, huippukäsityötä, asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityjä mittoja ja soundeja, henkilökohtaisia kohtaamisia ja valtavat määrät tietoa ja kokemusta. Joskus olen huvittanut itseäni katselemalla Dreamguitars -nimisen firman nettisivuja. Siellä on paljon amerikkalaisten yksityisten huippuseppien kitaroita specseineen ja kuvineen. $15 000 ei ole ollenkaan epätavallinen tai tavaton hintapyynti…


Kun rakennan itse kitaraa, lähtökohta on tietysti mahdollisimman laadukkaat kokopuiset materiaalit. Yhtä kitaraa varten ostettuna materiaalit tulevat postikuluineen, veroineen ja tulleineen maksamaan 350€:sta ylöspäin, riippuen aivan siitä, kuinka eksoottisia puita kanteen ja pohjaan valitaan. Tuhannella eurolla pitäisi saada jo aivan huippumatskut kasaan. Loput 14000$ on sitten soitinrakentajan tuntipalkka… 


Itse rakennettu kitara tulee siis onnistuessaan huomattavasti halvemmaksi kuin kaupasta ostettu. Jos tekee huolellista työtä eikä laske tuntipalkkaa… Ensimmäisen kitarani kohdalla onnistuin (hups! vahingossa) yli odotusten ja leikkimielellä siitä onkin jo tarjottu 1500€. Tuntipalkka taitaisi materiaalikustannusten jälkeen lähennellä huikeata 0,50€:a!

3 kommenttia:

VSQ kirjoitti...

Muistahan sitten maksaa verot siitä 14000 dollarista jonka saat tekopalkaksi:)

Janne Koskela kirjoitti...

Tottahan toki ja ilomielin!
Luulen kyllä, että iloinen mieli on ainut palkkio näissä projekteissa. Siitä ei taida valtiokaan päästä siivua ottamaan?

VSQ kirjoitti...

Onneksi ei. Mutta mahtava homma että kun aluksi näytti että kahdesta kaulasta tulee lisää kustannuksia, niin se muuttuikin 28000 dollarin voitoksi!