keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Oppia ikä kaikki...

Mitä jäi käteen ja korvan taakse ensimmäisestä projektista?

1. Hankinnat kannattaa suunnitella huolella
- Yhdestä paikasta saa yhtä, toisesta toista. Samasta paikasta ei kannata tilata kovin monta kertaa peräkkäin. Ainakaan samoja tarvikkeita. Yhteen kitaraan mahtuu yleensä vain esim. yksi talla. Ei siis kannata ostaa kahta.

2. Sivujen taivutuksessa ja liimauksessa käytettävää muottia ei kannata tehdä pahvista, vaikka se onkin halpaa ja kevyttä.
- Toisaalta,  jos tahdot rakentaa uniikin ja epäsymmetrisen soittimen, ota pikaisesti yhteyttä allekirjoittaneeseen...

3. Ennen sahan tai höylän käynnistämistä kannattaa mitata aina kahdesti tai kolmesti ja tarkistaa piirustuksista, mihin mittaan oltiinkaan tähtäämässä
- Trust me, I know what I'm telling you! Yhäti hieman lyhyeksi jäänyt lapa osuu silmään.

4. Älä säikähdä, jos kaikki ei mene piirustusten mukaan
- Ainakaan ensimmäisellä kerralla et ehkä onnistu luomaan aivan täsmällistä replikaa '29 Martinista, mutta saatat kuitenkin tulla luoneeksi toimivan ja mielenkiintoisen yksilön. Itse satuin "keksimään" kitaraani mm. parikymmentä milliä lyhyemmän skaalan kuin piirustuksissa, mutta soinnin ja soitettavuuden perusteella siitä tuli juuri sopiva tähän kitaraan!

5. Tärkeintä on maaliin pääsy, ei se, miten vaikea matkalla oli
Valmista lopputulosta tarkasteleva ulkopuolinen ei voi arvata, miten monta traagista vahinkoa prosessin aikana on sattunut. Kansi mm. halkesi pari kertaa, reunoista irtoili lastuja ja paloja jotka sai liimattua takaisin, kannen pintakäsittely meni uusiksi kahdesti, kaula tuli väärään kulmaan, talla halkesi... You name it - I got it solved out in my guitar.

6. Opi mestareilta
- Kantapääopiston kurssit pyörivät toki tauotta, mutta kaikkea ei ole pakko keksiä vaikeimman kautta itse. Suosittelen esim. Oulu-opiston kurssia sen sijaan!

2 kommenttia:

Vekku kirjoitti...

Hieno tuo ekan kitaran slide-show. Eipä uskoisi soundista tai silmälläkään että ensimmäisen kitaran vaiheet olivat noin traagiset:)

Helene kirjoitti...

Kiva aamun piristys löytää sun blogilinkkisi työtä aloitellessa. muutamat naurun tyrskähdykset herättävät kummasti.... :-D

Tsemppiä!!