tiistai 30. syyskuuta 2008

Koristuksia
Kitaran reunoja kiertää reunalista ja kantta mahdollisesti vielä koristelista. Kaikuaukon ympärillä on lisäksi vielä rosetti. Nämä erilaiset listat ovat tehdaskitaroissa yleensä mustaa, ruskeaa tai valkoista muovia. Pienempien valmistuserien boutique-kitaroissa listat alkavat olla jalopuita ja puumosaiikkeja. 

Listat ja rosetti ovat paitsi koristeita, myös vahvistavia rakenteita. Reunalista vahvistaa sivujen ja pohjan/kannen saumaa, rosetti taas halkeamiselle melko altista kaikuaukon aluetta. Tässäpä tämän kitaran koristukset: 
Kopan reunoja kiertää loimuvaahteralista, jonka alareunassa on vielä musta/valkea/musta -puukuitu. 
Kannen koristelista on Crow's foot -mosaiikkia.
Rosetti on melko yksinkertainen puumosaiikki, johon ehkä vielä reunoille taivutan samaa Crow's foot -mosaiikkia. (kuvassa alustava hahmotelma kontaktimuovin alla)
Kannen kauniiseen ja harvinaiseen koristelistaan törmäsin eräässä kirjassa (The Illustrated Directory of Guitars). Kyselin englantilaiselta rakentajalta, jonka kitara oli kuvassa, mistä moista mosaiikkia saa, ja sitä kautta löytyi saksalainen mosaiikkifirma, josta panin harakanvarvassilakanruodot ja rosetin tilaukseen. 

Ei kommentteja: