perjantai 26. syyskuuta 2008

Join me! (Liitä minut)Kun kitaran kaikukoppaa aletaan rakentaa, ensimmäinen homma on kannen ja pohjan lautojen liittäminen yhteen. Kansi muodostuu kahdesta laudasta ja pohja samoin kahdesta laudasta. Sauma on yksinkertainen suora puskusauma (?), jonka pitäisi kestää kovaa keikkaelämää seuraavat parisataa vuotta. Sauma tehdään käsihöylällä, kun koneella ei noin ohueen (4-6mm) tahdo saada riittävän siistiä jälkeä. Homma on periaatteessa yksinkertainen. Rakennetaan ns. "shooting board" (ks. kuvia) ja teroitetaan höylä. Sitten vain "ammutaan" höylä kyljellään (90° kulmassa) molempien päällekkäin olevien lautojen pitkää sivua, kunnes sivu on kokonaan suora. Tarkistetaan välillä, vieläkö päivä paistaa saumasta. 

Periaatteessa yksinkertaista, käytännössä lähes mahdotonta. 
Vaikka kuinka hinkkaisi, sauma irvistää ja virnuilee epäsuorasti. Otin lopulta avuksi hieman pitkän vatupassin kylkeen teipattua hiomapaperia, vaikka sillä ei aivan yhtä hyvää liimapintaa saakaan. No, parempi vähän huonompi liimapinta ja hyvä sauma, kuin ei liimapintaa ja saumaa ollenkaan.

Kun sauma lopulta on lopettanut irvistelynsä, liimaus on melko iisi toimenpide. Puristusta ei tarvita kovin paljoa, kun liimattava pinta on niin pieni. Pari kaulan sahauksesta sivutuotteena syntynyttä m
ahonkikiilaa toimittivat sopivan puristustehon saumalle.

Lopputuloksena kaksi kaunista levyä käytännössä näkymättömällä saumalla! Tästä on hyvä jatkaa, kunhan keksin, mitä näistä levyistä tekisin.

Ei kommentteja: